Pages

Sunday 24 August 2014

ROTI JALA WARNA WARNI BERINTI DAGING

ROTI JALA WARNA WARNI BERINTI DAGING
resipi : Bishanani @http://zikrimustaqimzihnimursyid.blogspot.com/















Bahan2:


2 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar/full cream
1 cawan air
1 biji telur ~ guna gred A
1/2 sudu kecil garam
inti daging secukupnya
pewarna yg disukai

Cara:
Bancuh tepung bersama susu segar, air, telur dan garam kemudian ditapis.
Bahagikan kepada berapa bahagian mengikut berapa warna yg nak digunakan.
Masukkan pewarna dan kacau hingga sebati.
Rehatkan adunan lebih kurang 5 - 10 min.
Masukkan adunan ke dalam acu roti jala atau botol mayonis 3 muncung.
Panaskan non stick frying pan dan tebar adunan ke atasnya.
Bila roti jala dah masak, angkat dan terbalikkan ke atas papan pencanai atau dulang.
Letakkan 1 sudu kecil inti daging dan gulung seperti menggulung roti jala kebiasaannya.
Buatlah sehingga habis.
Enak dimakan begitu saja atau dicicah dgn kuah kari.

* seeloknya adunan/batter dikacau dgn menggunakan handwisk supaya lebih cepat sebati dan tidak berketul.
** Bisha lebih suka terbalikkan roti jala yg dah masak sebelum digulung. dgn cara ni, permukaan atas roti jala lebih cantik.
*** selain dr menggunakan susu segar boleh juga diguna santan.

INTI DAGING
resipi : Bishanani @http://zikrimustaqimzihnimursyid.blogspot.com/

Bahan2:
1 paket daging kisar~  guna ramly's brand
2 labu bawang besar ~ didadu kecil
2 biji kentang (saiz besar) ~ didadu kecil
2 - 3 sudu besar cii mesin
2 sudu besar rempah gulai ~ boleh guna rempah gulai kawah/kerutup
2 keping asam keping
1  cawan air
garam dan gula
minyak

Cara:
Basuh sedikit daging kisar dan toskan.
Panaskan minyak dan masukkan cili kisar.
Tumis hingga cili garing dan rempah yg dibancuh dgn sedikit air.
Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan bawang besar, kentang dan daging kisar.
Goreng hingga daging mengeluarkan airnya. 
Masukkan asam keping dan air. Kacau.
Renihkan dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
Bila inti hampir kering, padamkan api.
Sejukkan dan bolehlah digunakan.

*Jangan biarkan inti terlalu kering, biar lembab2 sket sbb nanti bila inti dah sejuk ia akan lebih mengering.
** Inti daging ni boleh digunakan dlm pelbagai juadah lain spt karipap, pau, puff, bun roti, dadar berinti dan lain2 lagi.. 



Di sini Video cara buat roti jala klik di sini

No comments:

Post a Comment